BLOG

THEMA'S

EEN CHEMISHE PEELING
WAT IS DAT NOU ECHT?

Vandaag ga ik jullie meer vertellen over één van Richmonds favoriete behandelingen. Ik ga vandaag dieper in op mijn personal fave: De chemische peeling! Wat is het? Wat doet het?

Naar mate we ouder worden gaat ons cel vernieuwingsproces steeds langzamer werken en lost de lijmstof tussen onze dode huidcellen steeds moeilijker op. Hierdoor krijg je een opstapeling van dode huidcellen en blijven deze oude cellen langer op ons huidoppervlak zitten, wat resulteert in een doffe en vale huid. Daarnaast worden de effectieve bestanddelen uit jouw huidverzorging veel moeilijker opgenomen door de huid wanneer er een laagje oude cellen op ligt. Een peeling zoals de meeste die wel kennen is bijv. een scrub. Een scrub verwijdert de dode huidcellen door deze er als het ware af te schuren. Hierdoor heeft de huid meteen meer glans en ziet er een stuk gezonder uit.

Bij een chemische peeling brengen wij een oplossing van één of meerdere zuren aan op de huid die laag voor laag de huid doordringen. Doordat er een chemische reactie ontstaat op het moment dat de huidcellen in aanraking komen met de zuren, schilfert(peeled) de huid af. Doordat de PH-waarde van een chemische peeling lager is dan de PH-waarde van de huid kunnen we diep in de huid doordringen. De sterkte van een chemische peeling heeft daarom meer te maken met de PH-waarde dan met het percentage van de zuren. Hoe lager de PH-waarde, hoe dieper deze in de huid terecht komt.

De huid voor de precision peeling van Alpha-h
De huid tijdens de peeling, je ziet dat de huid reageert.

Chemische peelings zijn er grof gezegd in twee soorten. Namelijk; AHA’s (Alpha Hydroxy Acid) en BHA’s (Beta Hydroxy Acid). AHA’s hebben o.a. een exfoliërende, hydraterende werking. BHA’s zijn meer geschikt om bijvoorbeeld talg op te lossen. De zuren in een chemische peeling worden gehaald uit o.a. fruit, boomschors, melk en meer… Elk van deze zuren heeft een andere uitwerking op onze huid en kunnen elkaar versterken voor een nóg beter resultaat. Soms worden zuren ook toegevoegd in onze huidverzorging om hiermee de PH-waarde zuurder te maken waardoor ingrediënten beter door de huid kunnen worden opgenomen.

Eén van de meest besproken en gebruikte zuren op dit moment is bij uitstrek Glycolzuur (AHA). Dit super populaire ingrediënt wordt gewonnen uit suikerriet en is bij vele een favoriet in zijn/haar huidverzorgingsroutine. Glycolzuur heeft een heel kleine molecuul en kan hierdoor de diepste huidlagen bereiken en daar de aanmaak van collageen en elastine stimuleren.

 

Het kan de huid exoliëren en hydrateren waardoor de huid weer glans krijgt en er gezond uitziet én bij hoge percentages zelfs pigment en fijne lijntjes vervagen. Ik zeg… MUST HAVE!

Salicylzuur(BHA) is ook zeker een absolute topper. Dit zuur is afkomstig uit de bast van een wilgenboom en heeft een vet oplossend vermogen. Hierdoor kan het direct een vermindering geven van puistjes. Salicylzuur heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Wanneer je dus last hebt van een vette en onzuivere huid… Salicylzuur may be your best friend!

Een goed voorbeeld van een gecombineerde fruitzuurpeeling is een Modiefied Jessner Peeling. Deze peeling bevat salicylzuur, melkzuur en citroenzuur en kun je inzetten als anti aging peeling. Het stimuleert de cel vernieuwing, hydrateert, verzacht lijntjes, vermindert oppervlakkige littekens en verbetert de algehele huidtextuur. Feestje…? Jessner peeling wordt ook wel “Party Peel” genoemd en is here to save you!

Heb jij een gevoelige huid en zijn de meeste verzorgingsproducten al een ware struggle? Melkzuur is mogelijk iets voor jou. Melkzuur werkt bijzonder hydraterend en stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur in de diepere huidlagen. Hyaluronzuur werkt vochtbindend en is in staat wel duizenden keren het eigen volume aan vocht vast te houden. Melkzuur is zacht maar doodt bacteriën op de huid die huidklachten kunnen veroorzaken. Tevens helpt deze peeling het afweermechanisme van de huid te versterken en kunnen vaak hele mooie resultaten behaald worden bij rosacea. Zeg maar “dag” tegen rode vlekken!

Al overtuigd? Wie mij kent weet dat ik graag mijn kennis deel met jullie. Want schoonheidsbehandelingen kennen we allemaal maar “Wat is een peeling nou precies”?

Welke peeling is jouw favoriet?
Laat het ons weten in een comment!

De huid na de peeling, je ziet meteen een frisse en rustigere huid.

PEELINGS

Onder de huidspecialisten doen we veel met zuren, bij zowel huidproblemen als huidverbetering. Door de diversiteit in zuren kunnen we veel kanten op en heel specifiek een probleem aanpakken.
DANA
huidspecialiste

Next blog post: Zon zon zon!

STAY TUNED!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2

Ahhhh Zon!

Waarom de zon je beste vriend en grootste vijand tegelijk is… Het gene waar we allemaal zo dol op zijn, is de grootste oorzaak van huidveroudering. Uv-straling veroorzaakt meer dan 80 procent van je rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Nog een reden om de zon niet tot je beste vrienden te tellen, is het feit dat 1 op de 4 mensen te maken krijgt met huidkanker, wat mede te maken heeft met zongedrag.

UVA, UVB, Infrarood en blauw licht?

De eerste 2 kan ik zelf altijd makkelijk onthouden door het volgende ezelsbruggetje; UV-Aging en UV-Burning.

• Heel duidelijk is dus dat UVA-straling huidveroudering veroorzaakt en de vorming van vrije radicalen doet toenemen, die de huid ook sneller doen verouderen. Wat veel mensen niet weten, is dat UVA straling ook door glas en wolken heen komt. Dagelijks een bescherming gebruiken is dus echt wel noodzakelijk.

• UVB-straling zorgt voor verbranding en schade aan het DNA.

• Van infrarood is de laatste jaren gebleken dat de onzichtbare straling die warmte geeft ervoor zorgt dat er meer vrije radicalen in de huid terecht komen en je collageen sneller doet afbreken.

• Alsof dit nog niet genoeg is.. Blauw licht. In bed nog even je favoriete webshops doorscrollen? Werk je dagelijks achter de computer? Blauw licht wordt ook wel high energy visible light (HEV) genoemd en er zijn heel veel verschillende theorieën over. Één van de meest besproken en

beschreven items op dit moment is dat deze lichtfrequentie veel dieper dan UVA en UVB de huid kan doordringen. Er wordt een proces op gang gebracht waarbij een enzym wordt geactiveerd dat collageen en elastine cellen afbreekt.

SPF 15, 30 of 50?

SPF is de afkorting van sun protection factor. SPF geeft aan hoe sterk het product de huid beschermt tegen UVB-stralen.

SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. Je zou dus kunnen zeggen dat het verschil tussen met name SPF30 en SPF50 niet zo groot is. Persoonlijk vind ik dat met de wetenschap welke schade en gevolgen de zon kan hebben op onze huid: hoe hoger de bescherming hoe beter!

Bedenk ook dat dit alleen iets zegt over de UVB straling maar niet over UVA-straling terwijl UVA-straling vooral een rol speelt bij huidveroudering en huidkanker. Om de huid ook te beschermen tegen meerdere vormen van UV straling moeten we een breed spectrum bescherming gebruiken. Dit is een combinatie van verschillende zonfilters.

Producten met het symbool voor bescherming tegen UVA-stralen moeten echter een minimale mate van bescherming tegen UVA-stralen bieden. De verhouding moet 1:3 zijn voor UVA: UVB-bescherming. Een SPF50 heeft dus wel echt een hogere bescherming voor UVA dan een SPF30.

De UV-straling in Australië is veel sterker dan in Europa. Daarom zijn de maatstaven waar zonbescherming aan moet voldoen veel strikter in Australië dan in andere landen. Zo is een zonnebrand op basis van uitsluitend natuurlijke zonnefilters (zinkoxide en titaniumdioxide) in Australië niet toegestaan, omdat zij niet voldoende UVA bescherming bieden.


ALPHA-H

Hoeveel moet ik aanbrengen?

Er zijn onderzoeken gedaan over hoeveel mg. zonnebrand je per oppervlakte zou moeten aanbrengen voor een goede bescherming maar ik denk dat er in werkelijkheid weinig mensen zijn die dit nauwkeurig afmeten.

Houd in ieder geval goed in je achterhoofd dat wanneer jij te “zuinig” smeert, de mate waarin jij beschermt bent aanzienlijk afneemt. Wanneer jij een minimale hoeveelheid van bijvoorbeeld een SPF50 gebruikt zou dit een werking kunnen hebben van een SPF5. Wanneer we over zonbescherming spreken gaat het gezegde “less is more” dus zeker niet op.

Hier zie je heel mooi verschil waar een laagje zonnebescherming op zit en waar niet!

Hoe vaak?

Het meest gehoorde misverstand is dat 1 keer per dag smeren genoeg zou moeten zijn. Hoe vaak je precies moet smeren is afhankelijk van meerdere factoren. Namelijk; huidtype, zon

kracht en activiteiten. Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat je iedere 2 uur moet bijsmeren.

Make-up?

“Ja maar er zit een SPF in mijn foundation” horen wij ook enorm vaak tijds ons voorlichtende praatje over hoe je je kunt beschermen tegen zon.

De SPF in jouw foundation is vele male lager dan een volwaardige zonbescherming. Je zou een hele dikke laag van de foundation aan moeten brengen om een dusdanige bescherming te creëren.

Dit komt doordat de filters worden gemengd met andere stoffen waardoor de concentratie van de bescherming omlaag gaat. De soms chemische filters zijn niet stabiel waardoor je niet zeker kunt zijn van de uiteindelijke zonbescherming.

Be Good to your skin, you’ll wear it every day for the rest of your life!

DANA
huidspecialiste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3

PIGMENT… De rimpels anno 2020!

Waar rimpels in het verleden werden ervaren als meest vervelend is dit nu compleet vervangen door pigmentproblemen. In alle leeftijdscategorieën zien we een ware toename in diverse soorten pigmentstoornissen.

Allereerst is het misschien fijn om uit te leggen hoe pimentvlekken ontstaan en welke soorten pigmentproblemen er bestaan.

De meest bekende is waarschijnlijk; Lentigo soliaris. Voor ons beter bekend als “ouderdomsvlek” of “levervlek”. Echter heeft deze vorm van pigment niet per definitie te maken met het ouder worden maar met de mate waarop de huid is blootgesteld aan de zon. Pigmentcellen in het gebied zijn in de war geraakt en produceren op die plekken meer pigment wat resulteert in een donkerdere vlek/vlekken.

Op dit moment kampen veel jonge vrouwen met een pigmentstoornis die we Melasma/Chloasma of Zwangerschapsmasker noemen. Deze vorm van pigment ontstaat onder invloed van hormonen. Zwangerschap, gebruik van de anticonceptiepil en andere hormoonschommelingen zijn vaak de oorzaak van deze pigmentstoornis. De hormonen progesteron en oestrogeen veroorzaken een reactie in de huid waardoor er meer pigment wordt aangemaakt in de pigmentcellen. Ook kan door overmatige blootstelling aan UV licht van de zon of zonnebank melasma ontstaan. Daarnaast speelt ook warmte een rol bij het ontstaan van melasma. Het resulteert in wolkvormige pigmentatie met grillige randen. Met name zichtbaar op het voorhoofd, rond de slapen, onder de ogen en op bovenlip en/of kin.

Een ander veelvoorkomend probleem is Post inflammatoire Hyperpigmentatie. In begrijpelijk Nederlands betekent dit donkere littekens. Het ontstaat na de genezing van huidbeschadiging waarbij je kunt denken aan wondjes, puistjes of bijvoorbeeld eczeem. Tijdens de genezingsfase wordt er, naast diverse groeifactoren om de huid te herstellen, ook pigment aangemaakt. Hierdoor blijven er donker gekleurde littekens achter. We zien dit met name bij donkere huidtypes, omdat in de donkere huid het pigmentsysteem actiever is dan in een hele lichte huid. Blootstelling aan de zon maakt de donkere littekens erger.

Tot slot hebben we nog een pigmentstoornis die we vaak zien in de hals. We zien roodbruine vlekken voornamelijk in de hals en op de kaaklijn en het wordt veroorzaakt door dragen van parfum/alcohol op de huid in combinatie met UV straling. In vaktaal: Poikiloderma genoemd. Ook vaak zichtbaar bij mannen die aftershave dragen. Helemaal niet zo verstandig om vlak voordat je een zonnige dag tegemoet gaat, parfum op de huid te sprayen dus!

EN DAN NU.. HOE TE BEHANDELEN?

Voor al deze vormen van pigment is het dus essentieel om de huid goed te beschermen tegen de zon. Dus ook wanneer we pigment gaan behandelen is het goed om te weten dat de grootste veroorzaker van dit kwaad dus ook de zon is. Pigment is één van de meest moeilijke huidproblematiek om te behandelen maar zeker niet onmogelijk. Er zijn verschillende mooie technieken om jouw pigmentvlekken te verwijderen of te verminderen. Echter eist ieder soort van de bovenstaande pigmentproblemen een andere aanpak. 

Lentigo solaris en Poikiloderma is heel goed te behandelen met IPL. Er zijn gemiddeld 1-3 behandelingen nodig. IPL kan heel gericht worden ingezet op één vlekje maar ook op grotere oppervlakken als bijvoorbeeld het decolleté of de handen. Voor deze behandeling mag de huid niet zongebruind zijn. 4-6 Weken voorafgaande aan de behandeling is het belangrijk om de huid niet of alleen met een spf50 bloot te stellen aan de zon.

 

 

Melasma is echter een heel ander verhaal en is veel moeilijker te behandelen. Melasma is er in twee soorten. Pigment dat heel diep in de huid ligt (dermaal) en pigment wat meer aan de oppervlakte ligt (epidermaal). Allereerst is het belangrijk om er achter te komen met welk soort pigment we te maken hebben. Dit kunnen wij door middel van een huidanalyse voor je bekijken. De behandeling van melasma bestaat uit een persoonlijk afgestemd behandelplan met o.a. peelings in de salon en het gebruik van producten voor thuis.

Bij post inflammatoire hyperpigmentatie gaan wij samen met jou uitzoeken wat de oorzaak is van de hyperpigmentatie en ook het probleem aanpakken. Bij Acne is een goede aanpak vereist om te voorkomen dat er steeds meer donkere littekens gevormd worden. Door middel van peelings, microneedling en producten voor thuis kunnen we het donkere pigment drastisch verminderen.

ALS LAATST WIL IK JULLIE NOG EVEN WAT TIPS MEEGEVEN OVER INGREDIENTEN DIE HEEL GOED WERKEN BIJ HYPERPIGMENTATIE.

DANA
huidspecialiste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4

Pustels, papels, comedonen. You feel me? Let's talk about Acné.

Een puistje, een mee-eter. Niemand wacht erop, iedereen vindt het storend en ook zeker niet mooi. Maar wat is nou precies acné? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat kan je zelf tegen acné doen? En wat zijn nou goede tips? Ik ga het je allemaal vertellen.

Acné is een benaming voor een huidaandoening waarbij deze er in verschillende soorten is. En ook zijn er veel verschillende soorten mee-eters of ontstekingen. Acné kan voorkomen in de puberteit, maar ook zeker bij volwassen mannen en vrouwen. Vaak aangestuurd door hormonen, maar ook bijvoorbeeld door verkeerd productgebruik.

Acné is er ook in verschillende soorten en maten. Welke ik vooral interessant vind is acné vulgaris. Acné vulgaris is er één die veel wordt gezien als de jeugd acné. Hierbij spreek je van meerdere comedonen (mee-eters) en een aantal pustels (ontstekingen). Deze acné wordt veroorzaakt door een ontsteking rondom de talgklieren. Bij teveel aanmaak van talg, raakt de uitgang naar buiten toe in de huid verstopt. Waardoor er dus een comedoon (mee-eter) ontstaat. Echter kan dit uiteindelijk ook een pustel (ontsteking) worden. 

Dit komt omdat het teveel aan talg in de huid wordt omgezet tot een vetzuur. Hierbij is de Propioni bacterie de boosdoener. Door de opeenhoping van talg en vetzuren in de klier scheurt dit op een gegeven moment open waardoor het in het weefsel terecht komt. En veroorzaakt daardoor een pustel (ontsteking).

Deze vorm van acné is voor ons heel goed te behandelen, en vinden wij natuurlijk ook ontzettend leuk! Hoe fijn is het als iemand bij ons tenslotte blij de deur uit loopt?

Wat wij voor acné bieden zijn vooral chemische peelings. En hierbij gaan wij dan vooral aan de slag met Salicylzuur. Maar ook vaak in combinatie met andere zuren zoals Azelaïnezuur, Amandelzuur of Melkzuur. En ook is het met acné echt ontzettend belangrijk dat je niet alleen ons aan het werk zet, maar dat je ook thuis je huid goed gaat verzorgen. 

Wat kan Salicylzuur voor een acné huid betekenen?

Salicylzuur is een zuur wat vooral werkt op het talg van de huid. Het lost het teveel aan talg op, remt de ontstekingen, exfolieert, verfijnt de poriën en werkt ook nog eens mooi op gerstekorrels.

Previous
Next

CHEEMISCHE PEELING

Waarom is het belangrijk dat je zelf thuis ook je huid goed gaat verzorgen?

Om acné te kunnen verminderen is het vaak mooi om een combi te doen. Bij ons aan de slag met chemische peelings en thuis goede producten gebruiken. Want als je langs komt voor een behandeling voor acné willen wij natuurlijk voor jou optimaal resultaat halen. En als je er thuis niks aan doet en vervolgens na 4 of 5 weken weer langs komt voor een behandeling dan blijven we vaak op hetzelfde niveau hangen. 

Wat bijvoorbeeld super fijn is om te gebruiken van Alpha-H, de Clear Skin Kit. In deze kit zitten 5 miniatuurproducten. Zo kun je kennis maken met de producten van de clear skin lijn van Alpha-H. En heb je gelijk alles-in-één!

Wat natuurlijk ook leuk is, is om te kijken naar de werkstoffen die in producten zitten. Zo zijn tea tree, tijm en eucalyptus ook hele fijne stoffen die vaak verwerkt zitten in producten voor acné huiden. Tea tree heeft namelijk de werking om de groei van de Propioni bacterie te voorkomen. Tijm werkt antibacterieël. En eucalyptus is lekker fris voor de huid, waarbij het helpt de huid te helen en te ontdoen van ontstekingsreacties. 

Andere goede dingen om te weten zijn ook dat je juist je huid niet te vaak moet reinigen, maar gewoon ’s ochtends en ’s avonds. Als je je huid te vaak wast, haal je iedere keer weer ook al het ‘goede’ talg van je huid af. Hierdoor denkt je huid juist dat er nog meer aangemaakt moet worden, waardoor je juist meer mee-eters of ontstekingen kan krijgen. Super belangrijk ook dat de vrouwen onder ons iedere avond ook echt hun make-up verwijderen. Make-up legt namelijk een laagje op de huid. Waardoor dit juist je poriën kan gaan verstoppen.

Mijn laatste tip! Mocht je nou echt niet van mee-eters of ontstekingen af kunnen blijven? Reinig dan goed je huid van te voren (en je handen, natuurlijk) en zorg dat je dan de onzuiverheden (met tissues!) op een zo schoon mogelijke manier weghaalt. 

"Beautiful skin requires a commitment, not a miracle"

Previous
Next
SANNE
huidspecialiste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5

Weersveranderingen en de huid...

Wat is het effect van de weersveranderingen op de huid en waarom heb je in de winter last van een droge en trekkerige huid. Voelt jouw huid in de winterperiode ook altijd anders aan dan in het voorjaar? In deze blog leg ik je uit hoe dit komt en wat je hieraan kunt doen.

De huid is opgebouwd uit meerdere lagen. Van buiten naar binnen zijn dit de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) en daaronder het onderhuids bindweefsel. Als we beter naar het buitenste laagje van de huid kijken, dan zou je deze kunnen vergelijken met een stenen muurtje. Daarbij worden de steentjes gevormd door de dode huidcellen. En het cement dat de gestapelde steentjes bij elkaar houdt en het muurtje afdicht, wordt opgebouwd door onze huidvetten, waaronder ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. Dit samen vormt de zogenaamde huidbarrière. Onze huidbarrière beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Door kou, wind en temperatuurswisseling kan de huidbarrière worden aangetast.  Buiten wordt het steeds kouder en binnen gaat de kachel weer aan. Hierdoor heeft de huid best wat te verduren, waardoor de huid droog en trekkerig aan kan voelen.

TIP 1
Het vitamin B serum van Alpha-H €49,95 is een sterk hydraterend en herstellend serum. Het legt een vochtreservoir in de huid aan en herstelt de huidbarrière.
TIP 2
Vermijd een heet bad of douche. Warmte droogt de huid uit en hierdoor zullen er minder vetten in de huid zitten. Douche dus met een normale (lauwe) temperatuur.
TIP 3
Stay hydrated, blijf voldoende water drinken.
Previous
Next

Smeer in de wintermaanden met een rijke, volle crème. Een tip van mij: wanneer je een crème koopt voor de hydratatie van de huid, vermijdt dan deze ingrediënten: Parfum, geurstoffen of een hoge concentratie gedenatureerde alcohol. Deze Ingrediënten hebben een uitdrogende werking op de huid. Ingrediënten die juist wél goed zijn voor een gedehydrateerde huid: niacinamide, vitamine C en vitamine E. Die houden de barrièrefunctie van de huid sterk, verminderen roodheid en oppervlakkige pigmentatie en werken vochtregulerend. Daarnaast is het ’s winters ook een goed idee om geregeld een exfoliant (een mild zuur) te gebruiken.

Met het ouder worden, wordt bij vrouwen de laag dode huidcellen (het ‘stratum corneum’) dikker, wat een vale teint kan opleveren. Dat wil je niet, zeker niet in deze tijd van het jaar als je toch al bleker bent. Een exfoliant op basis van glycolzuur (bijvoorbeeld de Micro cleanse super scrub van Alpha-H €39,95) zorgt ervoor dat de dode huidcellen op een milde manier worden verwijderd en maakt de huid gladder en frisser. 

HYDRATED SKIN, IS A HAPPY SKIN!

AMBER
huidspecialiste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6

Granactive retinoïde: net zo effectief als tretinoïne (vitamine A), zonder irritatie, 'downtime' of recept.

Vitamine A is het meest onderzochte skincare ingrediënt en een van de weinige werkstoffen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het echt effectief is bij aanpak van acne en huidveroudering. Het is echter in vele vormen beschikbaar, o.a. als tretinoïne (vitamine A-zuur), dat in Nederland alleen op doktersrecept te krijgen is.

Groot nadeel is hiervan is dat de huid enorm kan irriteren en verdunnen, vandaar het benodigde doktersrecept. Granactive retinoïde is een nieuwe vorm van vitamine A, die zowel retinol als tretinoïne achter zich laat qua bijwerkingen. Hierbij meer informatie over dit nieuwe ingrediënt, dat verwerkt is in het Liquid Gold Midnight Reboot Serum.

VITAMINE A

Maar eerst nog even een korte introductie op vitamine A; deze zo essentiële vitamine voor o.a. je afweersysteem, een goede groei, een goede werking van je ogen en gezonde huid, haar en nagels. Vitamine A is oplosbaar in vet en qua voeding grofweg in te delen in twee typen. Dierlijke producten bevatten vitamine A in de vorm van retinoïden. 

Zo vind je veel vitamine A in lever, zuivelproducten, vis en eigeel. Aan sommige voedingsmiddelen (bijvoorbeeld margarine) wordt kunstmatige vitamine A toegevoegd. In groente en fruit zit bètacaroteen; ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stof kan omzetten in vitamine A.

Betacaroteen geeft een oranje kleur (denk aan het Engelse woord voor wortels: carrots) en is een krachtig antioxidant. Voor een goede opname van vitamine A door het lichaam is vet nodig. Het lichaam neemt vitamine A uit dierlijke producten overigens beter op dan vitamine A uit groenten en fruit.

JE LEVER ZET VITAMINE A OM IN RETINOL

Beide vormen van vitamine A worden door je lever omgezet in het voor je lichaam opneembare retinol en stuurt dit vervolgens naar de cellen ter ondersteuning van allerlei biologische functies. Zo ondersteunt retinol bijvoorbeeld het afweersysteem en zorgt het dat je ogen zich kunnen aanpassen aan schemerlicht. 

Het door je lichaam niet verbruikte retinol wordt opgeslagen in je lever en een eventueel overschot ook in je lichaamsvet. Je lichaam kan vitamine A dus goed opslaan, maar je plast het teveel niet uit, zoals bijvoorbeeld bij vitamine C. Hierdoor heeft vitamine A de potentie om zich op te hopen tot toxische niveaus als je meer binnenkrijgt dan je nodig hebt. Dit kan een vergiftiging veroorzaken met verschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en botten.

Bij zwangere vrouwen verhoogt teveel vitamine A de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. Een teveel aan vitamine A kan ontstaan als je te vaak lever eet of supplementen met veel vitamine A slikt.

VITAMINE A EN DE HUID

Slechte een klein deel van de vitamine A uit onze voeding komt uiteindelijk bij de huid terecht. Bovendien breekt de vitamine A die je huidcellen wel bereikt af onder invloed van UV-licht. Om de hoeveelheid vitamine A in de huid aan te vullen kun je het op de huid aanbrengen. Je huidcellen bevatten over een ingenieus systeem om allerhande vitamines en andere nuttige stoffen op te nemen en te transporteren, vandaar ook de verwerking van allerhande medicatie in cremes. Door vitamines direct op de huid aan te brengen, komen ze dus direct daar waar ze nodig zijn en ben je niet meer afhankelijk van de opname uit je voeding alleen.

Voor aanbrenging op de huid zijn er talloze vormen van vitamine A beschikbaar; retinylpalmitaat, retinylpropionaat, retinol, retinaldehyde… Van alle die verschillende vormen is vitamine A-zuur, ook wel tretinoïne genoemd, het meest onderzocht. Tretinoïne is de biologisch actieve vorm van vitamine A (vitamine A-zuur) en wordt al meer dan 40 jaar voorgeschreven bij acne klachten. Tijdens een onderzoek in de jaren ’80 naar de werking bij acne kwam men er toevallig achter dat vitamine A-zuur ook effectief is bij huidveroudering. De medicinale vorm van vitamine A-zuur stimuleert de celdeling van de huidcellen van binnenuit, voor een nieuwe, frisse huid, snellere genezing en vermindering van pigmentatie en onzuiverheden.

Daarnaast stimuleert het de aanmaak van collageen en remt het tegelijkertijd ook de collageen afbraak, voor een dikkere en steviger dermis, waardoor rimpeltjes minder zichtbaar zijn.

HEFTIGE REACTIES

Klinkt goed, toch? Met zijn allen aan de tretinoïne, zou je denken! Dat ligt helaas niet zo simpel. In de eerste plaats is tretinoïne een geneesmiddel, dat een arts moet voorschrijven. Daarnaast kan vitamine A-zuur de huid enorm irriteren; resulterend in roodheid, een droge, schilferige huid en een branderig gevoel. Het werkt bovendien huid verdunnend en maakt je huid veel gevoeliger voor de zon. Bij extreme irritatie kun je je huid zelfs beschadigen, waardoor je huid juist verouderd. Precies het tegenovergestelde van wat je bedoeling was. Tretinoïne is dus een fantastische, wetenschappelijk bewezen werkzame stof voor aanpak van acne en huidverbetering, maar het gebruik brengt wel behoorlijk wat nadelen met zich mee. Dat maakt het minder geschikt als dagelijks te gebruiken ingrediënt voor iedereen die zijn of haar huid wil verbeteren.

ANDERE VORMEN VAN VITAMINE A

De laatste jaren wordt steeds meer bekend over verschillende andere vormen van vitamine A in huidverzorging. Om invloed te kunnen uitoefenen op de huid moeten deze andere retinoïden eerst worden omgezet in de biologisch actieve (dat wil zeggen: een door de huidcellen opneembare) vorm van vitamine A: vitamine A-zuur. Dit proces verloopt automatisch wanneer retinoïden op de huid worden aangebracht, doordat de huidcellen hiervoor speciale receptoren hebben.

Iedere soort vitamine A heeft een ander aantal omzettingen nodig en daarbij geldt dat hoe meer omzettingen er nodig zijn, hoe minder werkzaam de stof is. Zo zijn de verschillende vormen van vitamine A in huidverzorging, door alle omzettingen die nodig zijn voor de huid het kan opnemen en gebruiken, dus wat ‘zwakker’ dan het vitamine A-zuur (tretinoïne) dat de arts je voorschrijft.

Op deze manier profiteert je huid wél van de voordelen van vitamine A, maar heb je geen last van de nadelen en de ‘downtime’, waarbij je huid er een tijd rood, droog en schilferig uit ziet. Alpha-h werkt met de volgende vormen van vitamine A:

* Retinyl propionate: dit is een stabiele, in olie oplosbare vitamine A-ester, die makkelijk kan doordringen in de huid, door de grootte van het molecuul. Aangekomen in de huid wordt het in 3 stappen omgezet naar vitamine A-zuur. Retinyl propionate is met name een goede optie voor de gevoelige huid die niet goed tegen andere vormen van vitamine A-zuur kan. Je vindt deze vorm van vitamine A in de Balancing & Pore Refining Mask.

* Retinol: dit wordt als een meer pure vorm van vitamine A gezien, omdat er in de huid minder stappen nodig zijn om het om te zetten naar het voor de huidcellen biologisch actieve (lees: opneembare) vitamine A-zuur. De concentratie retinol in de Alpha-H producten lijkt laag (0.5% in het Vitamin A Serum), maar dit de maximaal toegestane dosis die er van retinol vrij verkocht mag worden. Het is echt hoog genoeg om alle mooie dingen in de huid te doen die je wilt, en tegelijkertijd laag genoeg om huidirritatie door (te) snelle absorptie te voorkomen.

Er zijn, zoals hierboven genoemd, nog veel meer vormen van vitamine A, zoals retinol palmitate en retinaldehyde. Vind je het ondertussen verwarrend worden? Begrijpelijk. Maar je kunt het vergelijken met het vergelijken van appels en sinaasappels. Alle twee gezond en horend bij de categorie “fruit”, maar beide met verschillende eigenschappen.

GRANACTIVE RETINOÏDE

En dan nu van deze vrij lange (maar hopelijk wel interessante) introductie naar waar we het echt over wilden hebben: granactive retinoïde. Deze stof (op de INCI lijst ook wel vermeld als hydroxypinacolone retinoate) is één van de nieuwste vormen van vitamine A.

Wat voegt deze nieuwkomer nou precies nog toe aan het al uitpuilende assortiment vitamine A derivaten? We hadden het er net over dat tretinoïne veel krachtiger is dan retinol in het stimuleren van o.a. de collageen aanmaak, maar dat deze stof alleen verkrijgbaar is op recept én dat je te maken kunt krijgen met heftige huidreacties.

En dat is precies waar granactive retinoïde als optie om de hoek komt kijken. Het hoeft na aanbrenging namelijk niet eerst door de huid te worden omgezet naar het voor de huidcellen opneembare vitamine A-zuur en kan dus, net als tretinoïne, direct zijn werk doen. Uit onderzoek* komt naar voren dat granactive retinoïde de wondgenezing versnelt, de collageen aanmaak stimuleert en afbraak van elastine en collageen voorkomt én de vorming van MMP’s (matrix metalloproteinases) vermindert: bepaalde enzymen die door UV-licht of ontstekingen worden geactiveerd en bestaand collageen afbreken en de aanmaak van nieuw collageen afremmen. En dat alles zonder de irritatie van de door een arts voorgeschreven tretinoïne.

Door zijn moleculaire structuur is granactive retinoïde bovendien een stuk stabieler dan tretinoïne. Het allermooiste: er is voor granactive retinoïde geen doktersrecept nodig. Daarmee is het één van de meest biologisch actieve vormen van vitamine A die zonder recept gebruikt kan worden. Het is met een dosering van 1% verwerkt in de nieuwe Liquid Gold Midnight Reboot Serum.

BIANCA
huidspecialiste and owner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *