fbpx

Comedonen, papels en pustels: wat kun je doen tegen acne?

Bijna iedereen heeft in zijn of haar leven te maken gehad met puistjes of mee-eters. Je ging dan waarschijnlijk aan de slag met allerlei middeltjes om puistjes tegen te gaan. Vaak met weinig resultaat. Toch is acne vaak erg goed te behandelen. In deze blog kom je alles te weten over acne en nog belangrijker: wat je eraan kunt doen.

Wat is acne?

Acne is één van de meest vervelende én meest voorkomendehuidaandoeningen. Bij acne is er sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Dit kan door hormonen komen, maar ook door het gebruik van verkeerde producten. Acne wordt gekenmerkt door mee-eters (comedeonen), puistjes, pukkels, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen (pustels). Hierdoor kunnen vervelende littekens ontstaan. Acne ontstaat vaak in de pubertijd, maar kan ook zeker bij volwassen voorkomen.

Acne vulgaris: jeugdpuistjes

Een van de meest voorkomende vormen van acne is acne vulgaris, ook wel jeugdpuistjes of jeugd acne genoemd. Bij acne vulgaris is er sprake van meerdere comedonen (mee-eters) en een aantal pustels (ontstekingen). Deze acne wordt veroorzaakt door een ontsteking rondom de talgklieren. Wanneer de huid te veel talg aanmaakt, kunnen de poriën in je huid verstopt raken. Het teveel aan talg in de huid wordt omgezet tot een vetzuur. Hierbij is de Propioni bacterie de boosdoener. De opeenhoping van talg en vetzuren zorgen voor scheurtjes in de klieren, waardoor het in het weefsel terecht komt. Hierdoor kunnen mee-eters ontstaan, die kunnen uitgroeien tot een ontsteking of infectie. Gelukkig zijn deze ontstekingen goed te behandelen.

Acne behandeling met peeling

Bij Richmond Skin Clinic behandelen wij acne met een chemische peeling. Een peeling is een vloeistof die bestaat uit natuurlijke zuren zoals salicylzuur, azelaïnezuur, amandelzuur of melkzuur. Salicylzuur heeft een talg oplossende werking, remt de ontstekingen, exfolieert, verfijnt de poriën en werkt ook nog eens mooi op gerstekorrels.

Acnebehandeling thuis: wat kun je zelf doen?

Naast het ondergaan van een behandeling is het gebruik van specifieke producten voor acne van groot belang. Op deze manier zullen er minder ontstekingen ontstaan en zal de acne verminderen. Wanneer je behandelingen ondergaat, maar de huid thuis niet goed verzorgd, zullen we helaas niet tot het gewenste resultaat komen. We raden het daarom aan om producten aan te schaffen met ingrediënten die goed tegen een onzuivere huid werken. Zo voorkomt tea tree de groei van de Propioni bacterie, werkt tijm antibacterieel en is eucalyptus lekker fris voor de huid.

Tip 1 tegen acne: reinig de huid

Onterecht wordt vaak gedacht dat mensen met acne hun gezicht nog vaker moeten wassen. Een keer ‘s ochtends en een keer ‘s avonds is voldoende.Je gezicht te vaak wassen is niet goed voor de huid, omdat dit de natuurlijke oliën en het ‘goede’ talg van de huid aantast. Hierdoor denkt je huid dat er nog meer talg aangemaakt moet worden, waardoor je juist meer mee-eters of ontstekingen kan krijgen. Ook kan te veel wassen voor een droge huid en irritatie zorgen. Voor vrouwen is het daarnaast erg belangrijk om iedere avond hun make-up te verwijderen. Make-up legt namelijk een laagje op de huid, die de poriën kan gaan verstoppen.

Tip 2 tegen acne: zorg voor schone handen

Kun je echt niet van mee-eters of ontstekingen afblijven? Reinig je huid (en handen!) dan goed voordat je je huid aanraakt. Haal onzuiverheden ook altijd op een zo schoon mogelijke manier weg, bijvoorbeeld met behulp van een tissue.

Tip 3 tegen acne: gebruik de Clear Skin Kit van Alpha-H

De Alpha-H Clear Skin Kit is een complete set van 5 producten die ideaal zijn om de onzuivere huid mee aan te pakken.

Heb je interesse in een behandeling tegen acne? 

Verlos jezelf vandaag nog van die vervelende puistjes en maak een afspraak!