fbpx

Granactive retinoïde vs. tretinoïne (vitamine A-zuur)

Vitamine A is het meest onderzochte ingrediënt voor huidverzorging en één van de weinige werkstoffen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het echt effectief is bij aanpak van acne en huidveroudering. Retinol (de gehele vitamine A-molecuul) kan worden gesplitst in krachtigere deeltjes, die we retinoïden noemen. Er bestaan veel verschillende retinolproducten, waardoor het moeilijk kiezen is. Onze uitleg helpt je daarbij.

Wat is vitamine A?

Vitamine A is een essentiële vitamine voor o.a. je afweersysteem, een goede groei, een goede werking van je ogen en gezonde huid, haar en nagels. Vitamine A is oplosbaar in vet en qua voeding grofweg in te delen in twee typen. In dierlijke producten zit vitamine A in de vorm van retinol of retinylesters. In groente en fruit zitten carotenoïden. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A. 

Vitamine A wordt omgezet in retinol

Beide vormen van vitamine A worden door je lever omgezet in het voor je lichaam opneembare retinol. Dit wordt vervolgens ter ondersteuning van allerlei biologische functies naar de cellen gestuurd.Zo ondersteunt retinol het afweersysteem en zorgt het dat je ogen zich kunnen aanpassen aan schemerlicht. 

Te veel vitamine A

Een teveel aan vitamine A kan ontstaan als je vaak lever eet of supplementen met veel vitamine A slikt. Het teveel aan retinol wordt opgeslagen in je lever en eventueel ook in je lichaamsvet. Je lichaam kan vitamine A dus goed opslaan, maar je plast het teveel niet uit, zoals bijvoorbeeld bij vitamine C. Hierdoor kan een overschot aan vitamine A ontstaan, wat vergiftiging kan veroorzaken vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en botten. Bij zwangere vrouwen verhoogt teveel vitamine A de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. 

Vitamine A en je huid

Slechts een klein deel van de vitamine A uit onze voeding komt uiteindelijk bij de huid terecht. Door vitamines direct op de huid aan te brengen, komen ze dus direct daar waar ze nodig zijn en ben je niet meer afhankelijk van de opname uit je voeding alleen. Er zijn talloze vormen van vitamine A beschikbaar, waaronder retinylpalmitaat, retinylpropionaat, retinol en retinaldehyde. Van alle verschillende vormen is vitamine A-zuur, ook wel tretinoïne genoemd, het meest onderzocht.

Wat is tretinoïne?

Tretinoïne is de biologisch actieve vorm van vitamine A (vitamine A-zuur) en wordt al meer dan 40 jaar voorgeschreven bij acne klachten. Tijdens een onderzoek in de jaren ’80 naar de werking bij acne, kwam men er toevallig achter dat vitamine A-zuur ook effectief is bij huidveroudering. De medicinale vorm van vitamine A-zuur stimuleert de celdeling van de huidcellen van binnenuit. Dit zorgt voor een nieuwe, frisse huid, snellere genezing en vermindering van pigmentatie en onzuiverheden. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van collageen en remt het tegelijkertijd ook de collageen afbraak, voor een dikkere en steviger dermis, waardoor rimpeltjes minder zichtbaar zijn.

Tretinoïne: een irriterend effect op je huid

Klinkt goed, toch? Met zijn allen aan de tretinoïne, zou je denken! Dat ligt helaas niet zo simpel. In de eerste plaats is tretinoïne een geneesmiddel, dat een arts moet voorschrijven. Daarnaast kan vitamine A-zuur de huid enorm irriteren; resulterend in roodheid, een droge, schilferige huid en een branderig gevoel. Het werkt bovendien huid verdunnend en maakt je huid veel gevoeliger voor de zon. Bij extreme irritatie kun je je huid zelfs beschadigen, waardoor je huid juist verouderd. Precies het tegenovergestelde van wat je bedoeling was. Tretinoïne is dus een fantastische, wetenschappelijk bewezen werkzame stof voor aanpak van acne en huidverbetering, maar het gebruik brengt wel behoorlijk wat nadelen met zich mee. Dat maakt het voor iedereen die zijn of haar huid wil verbeteren minder geschikt voor dagelijks gebruik.

Andere vormen van vitamine A

De laatste jaren wordt steeds meer bekend over verschillende andere vormen van vitamine A in huidverzorging. Om invloed te kunnen uitoefenen op de huid moeten deze andere retinoïden eerst worden omgezet in de biologisch actieve (dat wil zeggen: een door de huidcellen opneembare) vorm van vitamine A: vitamine A-zuur. Dit proces verloopt automatisch wanneer retinoïden op de huid worden aangebracht, doordat de huidcellen hiervoor speciale receptoren hebben.

Iedere soort vitamine A heeft een ander aantal omzettingen nodig en daarbij geldt dat hoe meer omzettingen er nodig zijn, hoe minder werkzaam de stof is. Zo zijn de verschillende vormen van vitamine A in huidverzorging, door alle omzettingen die nodig zijn voor de huid het kan opnemen en gebruiken, dus wat ‘zwakker’ dan het vitamine A-zuur (tretinoïne) dat de arts je voorschrijft. Op deze manier profiteert je huid wél van de voordelen van vitamine A, maar heb je geen last van de nadelen, waarbij je huid er een tijd rood, droog en schilferig uit ziet. Bij Richmond Skin Clinic verkopen we producten van het merk Alpha-h, dat met de volgende vormen van vitamine A werkt:

  • Retinyl propionate: dit is een stabiele, in olie oplosbare vitamine A-ester, die makkelijk kan doordringen in de huid, door de grootte van het molecuul. Aangekomen in de huid wordt het in 3 stappen omgezet naar vitamine A-zuur. Retinyl propionate is met name een goede optie voor de gevoelige huid die niet goed tegen andere vormen van vitamine A-zuur kan. Je vindt deze vorm van vitamine A in de Balancing & Pore Refining Mask.
  • Retinol: dit wordt als een meer pure vorm van vitamine A gezien, omdat er in de huid minder stappen nodig zijn om het om te zetten naar het voor de huidcellen biologisch actieve (lees: opneembare) vitamine A-zuur. De concentratie retinol in de Alpha-H producten lijkt laag (0.5% in het Vitamin A Serum), maar dit de maximaal toegestane dosis die er van retinol vrij verkocht mag worden. Het is echt hoog genoeg om alle mooie dingen in de huid te doen die je wilt, en tegelijkertijd laag genoeg om huidirritatie door (te) snelle absorptie te voorkomen.

Granactive retinoïde: één van de nieuwste vormen van vitamine A

En dan nu waar het artikel uiteindelijk om draait: granactive retinoïde. Deze stof (op de INCI lijst ook wel vermeld als hydroxypinacolone retinoate) is één van de nieuwste vormen van vitamine A. Groot voordeel van granactive retinoïde is dat het na aanbrenging niet eerst door de huid hoeft te worden omgezet naar vitamine A-zuur. Hierdoor kan het, net als tretinoïne, direct zijn werk doen. Uit onderzoek komt naar voren dat granactive retinoïde de wondgenezing versnelt, de collageen aanmaak stimuleert, afbraak van elastine en collageen voorkomt en de vervorming van MMP’s vermindert. MMP’s ofwel matrix metalloproteinases, zijn bepaalde enzymen die door uv-licht of ontstekingen worden geactiveerd. Ook breken zij bestand collageen af en remmen de aanmaak van nieuw collageen af. Door zijn moleculaire structuur is granactive retinoïde bovendien een stuk stabieler dan tretinoïne. Het allermooiste: er is voor granactive retinoïde geen doktersrecept nodig. Daarmee is het één van de meest biologisch actieve vormen van vitamine A die zonder recept gebruikt kan worden. Het is met een dosering van 1% verwerkt in de nieuwe Liquid Gold Midnight Reboot Serum.