fbpx

Pigmentvlekken: de nieuwe rimpels!

Waar in het verleden fijne lijntjes, rimpels en een slappere huid als meest vervelend werden ervaren, is dit nu compleet vervangen door pigmentvlekken. Pigmentvlekken verschijnen vaak op plekken die worden blootgesteld aan de zon, zoals je gezicht, decolleté en de bovenkant van je handen. Maar er zijn ook andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van pigmentvlekken. In deze blog vertellen wij je meer over het ontstaan van pimentvlekken, de verschillende soorten pigmentproblemen en pigmentbehandeling.

Lentigo solaris: ouderdomsvlekken

De meest bekende pigmentaandoening is Lentigo solaris, ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd. Echter heeft deze vorm van pigment niet per definitie te maken met het ouder worden. Deze pigmentaandoening ontstaat namelijk door langdurige en veelvuldige blootstelling aan de zon. Pigmentcellen in het gebied raken hierdoor in de war en produceren op die plekken meer pigment wat resulteert in donkerdere vlekken.

Blog Pigmentvlekken

Poikiloderma (zonnehals): huidafwijking in de hals

Poikiloderma wordt veroorzaakt door zonschade en met name door de combinatie zon en parfumgebruik. Bij poikiloderma vertoont de huid een roodbruine grillige verkleuring. Deze huiddoening komt bij mannen vaak voor op de kaaklijn (aftershave) en bij vrouwen vooral in de hals (parfum). Het is dus helemaal niet zo verstandig om vlak voordat je een zonnige dag tegemoet gaat, parfum op de huid te sprayen!

Pigmentvlekken verwijderen met IPL-behandeling

Lentigo solaris en Poikiloderma zijn heel goed te behandelen met IPL. Er zijn gemiddeld 1-3 behandelingen nodig. IPL kan heel gericht worden ingezet op één vlekje, maar ook op grotere oppervlakken zoals het decolleté of de handen. Voor deze behandeling mag de huid niet zongebruind zijn. Vermijd daarom overmatig zonnen en bruining van de huid één maand voordat de behandeling gaat plaatsvinden. Lees hier meer over deze behandeling.

Melasma: zwangerschapsmasker

Op dit moment kampen veel jonge vrouwen met een pigmentstoornis die we Melasma/Chloasma of zwangerschapsmasker noemen. Melasma komt vrijwel altijd voor bij vrouwen en ontstaat door hormonale schommelingen (zwangerschap en anticonceptie), bepaalde medicatie of overmatige blootstelling aan uv-licht van de zon of zonnebank. De hormonen progesteron en oestrogeen veroorzaken een reactie in de huid, waardoor er meer pigment wordt aangemaakt in de pigmentcellen. Daarnaast speelt ook warmte een rol bij het ontstaan van melasma. De pigmentvlekken zijn wolkvormig met grillige randen en komen voornamelijk op het voorhoofd, rond de slapen, onder de ogen en op bovenlip en/of kin voor.

Hoe behandel je Melasma?

Melasma is een heel ander verhaal en is veel moeilijker te behandelen. Melasma is er in twee soorten: pigment dat heel diep in de huid ligt (dermaal) en pigment wat meer aan de oppervlakte ligt (epidermaal). Allereerst is het belangrijk om er achter te komen met welk soort pigment we te maken hebben. Dit kunnen wij door middel van een huidanalyse achterhalen. De behandeling van melasma bestaat uit een persoonlijk afgestemd behandelplan met onder andere peelings in de salon en het gebruik van producten voor thuis.

Blog pigmentvlekken melasma

Post inflammatoire hyperpigmentatie: donkere littekens

Een ander veelvoorkomend probleem is Post inflammatoire hyperpigmentatie. Dit zijn donkere vlekjes/littekens, die ontstaan na de genezing van huidbeschadiging. Alle huidaandoeningen met ontstekingen, zoals wondjes, eczeem, acne en psoriasis kunnen postinflammatoire hyperpigmentatie geven. Tijdens de genezingsfase wordt er, naast diverse groeifactoren om de huid te herstellen, ook pigment aangemaakt. Hierdoor blijven er donker gekleurde littekens achter. We zien dit met name bij donkere huidtypes, omdat in de donkere huid het pigmentsysteem actiever is dan in een hele lichte huid. Het is belangrijk om zelf de beschadiging van de huid zo veel mogelijk voor te zijn. Blootstelling aan de zon kan de donkere littekens erger maken.

Hoe behandel je post inflammatoire hyperpigmentatie?

Bij post inflammatoire hyperpigmentatie gaan wij samen met jou uitzoeken wat de oorzaak is van de hyperpigmentatie. Zo is bij acne een goede aanpak vereist, die voorkomt dat er steeds meer donkere littekens gevormd worden. Door middel van peelings, microneedling en producten voor thuis kunnen we het donkere pigment drastisch verminderen.

De behandeling van pigmentvlekken

Voor alle bovenstaande vormen van pigment is het essentieel om de huid goed te beschermen tegen de zon. De zon is namelijk de grootste veroorzaker van dit kwaad. Pigment is een van de moeilijkste vormen van huidproblematiek om te behandelen, maar zeker niet onmogelijk. Er zijn verschillende technieken om jouw pigmentvlekken te verwijderen of te verminderen.

Kom langs voor gratis en persoonlijk advies

Ieder pigmentprobleem vraagt om een andere aanpak. Daarom nodigen we je graag uit voor een gratis intakegesprek waarin een van onze huidtherapeutes de huid onderzoekt en je advies geeft over de meest geschikte behandeling. Plan je afspraak gemakkelijk en snel via deze link.