fbpx

Wat doet de zon met je huid?

We worden over het algemeen allemaal vrolijk van de zon. Dit geldt helaas niet voor onze huid! De zon is namelijk de grootste veroorzaker van huidveroudering. Uv-straling veroorzaakt meer dan 80 procent van je rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Daarnaast krijgt 1 op de 4 mensen te maken met huidkanker, wat mede te maken heeft met zongedrag. In deze blog leggen wij uit hoe je je huid tegen de zon kunt beschermen.

Het verschil tussen UVA en UVB stralen

Zonlicht bestaat uit UVA, UVB, infrarood en zichtbaar licht. Als je huid veel wordt blootgesteld aan deze verschillende soorten licht, krijg je sneller last van rimpels, pigmentvlekken en een slappere huid. We leggen de verschillen voor je uit:

  • UVA: UVA is de grootste oorzaak van huidveroudering. Het maakt je collageen en vooral je elastine vezels kapot. Ongemerkt kun je dus veel schade oplopen zonder dat je het direct ziet. Wat veel mensen niet weten, is dat UVA straling ook door glas en wolken heen komt. Dagelijks een bescherming gebruiken is dus echt noodzakelijk.
  • UVB: UVB-straling zorgt voor verbranding en schade aan het DNA. De SPF op jouw zonbescherming geeft aan in welke mate jouw huid wordt beschermd tegen UVB.
  • Infrarood: dit is de warmte die je voelt als de zon op je huid schijnt en is schadelijk bij langdurige blootstelling.
  • Blauw licht: blauw licht komt niet van de zon, maar van je mobiele telefoon, je computer of je tablet. Door blauw licht kun je niet verbranden, maar het heeft wel een negatieve invloed op de huidcellen. Blauw licht veroorzaakt huidveroudering en afbraak van het DNA in de huid.

Bescherm de huid met SPF 15, 30 of 50

SPF is de afkorting van sun protection factor. SPF geeft aan hoe sterk het product de huid beschermt tegen UVB-stralen. SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming en SPF50 biedt 98% bescherming. Je zou dus kunnen zeggen dat het verschil tussen met name SPF30 en SPF50 niet zo groot is. Toch geldt ons advies: hoe hoger de bescherming hoe beter!

De huid beschermen tegen UVA- en UVB-stralen

Om de huid tegen meerdere vormen van uv-straling te beschermen, moeten we verschillende zonfilters gebruiken. Producten met het symbool voor bescherming tegen UVA-stralen moeten een minimale mate van bescherming tegen UVA-stralen bieden. De verhouding moet 1:3 zijn voor UVA: UVB-bescherming. Een SPF50 heeft dus wel echt een hogere bescherming voor UVA dan een SPF30.

Hoeveel zonnebrand moet ik smeren?

Er bestaan onderzoeken naar hoeveel milligram zonnebrand je per oppervlakte zou moeten aanbrengen voor een goede bescherming. Toch zijn er in de werkelijkheid maar weinig mensen die dit nauwkeurig afmeten. Houd in ieder geval goed in je achterhoofd dat wanneer jij te “zuinig” smeert, de mate waarin jij beschermt bent aanzienlijk afneemt. Wanneer jij een minimale hoeveelheid van bijvoorbeeld een SPF50 gebruikt zou dit een werking kunnen hebben van een SPF5. Wanneer we over zonbescherming spreken gaat het gezegde “less is more” dus zeker niet op.

laagje zonnebescherming op de huid
Hier zie je heel mooi verschil waar een laagje zonnebescherming op zit en waar niet!

Hoe vaak moet je zonnecrème smeren?

Het meest gehoorde misverstand is dat 1 keer per dag smeren genoeg zou moeten zijn. Hoe vaak je precies moet smeren is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder: huidtype, zonkracht en activiteiten. Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat je iedere 2 uur moet bijsmeren.

Make-up met SPF

“Ja, maar er zit een SPF in mijn foundation” horen wij ook enorm vaak tijdens ons voorlichtende praatje over hoe je je kunt beschermen tegen zon. De SPF in jouw foundation is vele male lager dan een volwaardige zonbescherming. Je zou een hele dikke laag van de foundation aan moeten brengen om een dusdanige bescherming te creëren. Dit komt doordat de filters worden gemengd met andere stoffen waardoor de concentratie van de bescherming omlaag gaat. De soms chemische filters zijn niet stabiel waardoor je niet zeker kunt zijn van de uiteindelijke zonbescherming.

Kom langs voor gratis en persoonlijk advies

Wil je bescherming tegen UVA- en UVB-straling en tekenen van huidveroudering door de zon? Bij Richmond Skin Clinic ontdek je een uitgebreid aanbod aan zonneproducten. Neem een kijkje in onze webshop.