fbpx

Wat is het effect van weersveranderingen op je huid?

Het Nederlandse weer gaat alle kanten op en dat is niet erg gunstig voor je huid. De kou, wind maar ook de zon hebben veel effect. In deze blog vertellen wij wat de invloed is van weersveranderingen op je huid en wat je hieraan kunt doen.

Huidlagen: uit welke lagen is je huid opgebouwd?

De huid is opgebouwd uit meerdere lagen. Van buiten naar binnen zijn dit de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) en het onderhuids bindweefsel. Als we beter naar de buitenste laag van de huid kijken, dan zou je deze kunnen vergelijken met een stenen muurtje. Daarbij worden de steentjes gevormd door de dode huidcellen. En het cement dat de gestapelde steentjes bij elkaar houdt en het muurtje afdicht, wordt opgebouwd door onze huidvetten. Deze bestaan onder andere uit ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. Dit samen vormt de zogenaamde huidbarrière.

Je huid in de winter

De huidbarrière beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Echter kunnen kou, wind en temperatuurswisseling de huidbarrière aantasten. Zo wordt het buiten bijvoorbeeld steeds kouder, maar staat binnen de kachel aan. De huid heeft dus best wat te verduren en kan hierdoor droog en trekkerig aanvoelen.

Tip 1 tegen een droge huid

Het vitamin B serum van Alpha-H €49,95 is een sterk hydraterend en herstellend serum. Het legt een vochtreservoir in de huid aan en herstelt de huidbarrière.

Tip 2 tegen een droge huid

Vermijd een hete bad of douche. Warmte droogt de huid uit en hierdoor zullen er minder vetten in de huid zitten. Douche dus met een normale (lauwe) temperatuur.

Tip 3 tegen een droge huid

Stay hydrated: blijf voldoende water drinken.

Huidverzorging in de winter

Een goede huidverzorging is tijdens de wintermaanden extra belangrijk. Smeer je huid in met een rijke, volle crème. Een tip van mij: wanneer je een crème koopt voor de hydratatie van de huid, vermijdt dan de volgende ingrediënten: parfum, geurstoffen of een hoge concentratie gedenatureerde alcohol. Deze ingrediënten hebben namelijk een uitdrogende werking op de huid. Ingrediënten die juist wél goed zijn voor een gedehydrateerde huid zijn: niacinamide, vitamine C en vitamine E. Deze ingrediënten houden de barrièrefunctie van de huid sterk, verminderen roodheid en oppervlakkige pigmentatie en werken vochtregulerend. Daarnaast is het ’s winters ook een goed idee om geregeld een exfoliant (een mild zuur) te gebruiken.

huidproducten Alpha-H

Een frissere huid? Gebruik een scrub!

Bij vrouwen geldt: des te ouder je wordt, des te dikker de laag dode huidcellen (het ‘stratum corneum’) wordt. Dit kan een vale teint kan opleveren. Hier zit niemand op te wachten, zeker niet in deze tijd van het jaar, als je toch al bleker bent. Een exfoliant op basis van glycolzuur (bijvoorbeeld de Micro cleanse super scrub van Alpha-H – €39,95) zorgt ervoor dat de dode huidcellen op een milde manier worden verwijderd en maakt de huid gladder en frisser.

Heb jij last van een droge huid in de winter?

Neem dan een kijkje in onze webshop, waar je vele producten vindt die een droge huid tegenaan.